Nalewka cytrynowa

5 (195 ocen)

Nalewka jest gotowa do spożycia po 2h.(po przegryzieniu)

Składniki:

  • 1 szklanka soku z cytryn 3-4 sztuki
    1,5 szklanka wody
    1 szklanka cukru
    3/4 szklanka spirytusu 95%
Wystaw ocenę:

5 (195 ocen)

Zobacz również:

Alkohole

Nalewka cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Nalewka 1. Cytryny spażyć wrzątkiem i wyciskamy z nich sok. Powinniśmy otrzymać szklankę pozbawionego miąższu soku
  • Nalewka 2. Przegotowaną wodę studzimy i rozpuszczamy w niej szklankę cukru, będzie to wymagało dość długiego mieszania(najlepiej użyć letniej wody cukier się szybciej rozpuści). Następnie w dużym naczyniu mieszamy sok, wodę z cukrem i spirytus i wszystko przelewamy do butelki. Nalewkę odstawiamy na co najmniej 2 h. po tym czasie nalewka jest gotowa do spożycia
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować