Nalewka cytrynowa

4.5 (140 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Nalewka cytrynowa, pyszna i zdrowa!Po 7 dniach gotowa...

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - cytryny: 4 sztuki
    - spirytus: 0.5 litra
    - cukier: 300 gramów
    - miód: 3 łyżki
    - woda mineralna niegazowana: 0.5 litra
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Alkohole

Nalewka cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cytryny umyć, sparzyć,osuszyć,obrać ze skóry, usunąć pestki.Miąższ owoców włożyć do dużego słoja typu twist off, zalać spirytusem.
  • nalewka z cytryn idealna 2. Skórki cytrynowe gotować z wodą,miodem i cukrem ( dwukrotnie, po około 10 minut, starannie szumując). Odstawić na godzinę. Wlać spirytus do syropu, przykryć gazą.Odstawić na 12 godzin.Następnie wyjąć skórki,przefiltrować przez gazę, słoik szczelnie zamknąć. Pozostawić na minimum 7 dni, najlepsza jest po kilku tygodniach.
    Uwaga czas przygotowania + czas leżakowania nalewki wynosi 8 dni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Spirytus Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować