Nalewka aptekarska (cytrynowa) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cytryny dokładnie myjemy, sparzamy wrzątkiem. Cieniutko obieramy ze skórki, a następnie usuwamy z cytryn białą skórkę. Cytryny kroimy w cienkie plasterki, usuwamy pestki. Wkładamy do dużego słoja, zasypujemy cukrem, ugniatamy chwilę, by owoce puściły sok. Zalewamy mlekiem i alkoholem, dodajemy goździki i migdały oraz skórki z 2 cytryn. Słój zakręcamy i odstawiamy w zaciemnione, chłodne miejsce na 4 tygodnie. Co kilka dni słojem potrząsamy, by cukier się rozpuścił. Po 4 tygodniach nalewkę filtrujemy przez filtry do kawy. Powstanie nam klarowny, lekko żółty płyn. Nalewkę odstawiamy do spiżarki na minimum 4 tygodnie.
Komentarze