Nalewka agrestowa z nutą wanilii

4.5 (199 ocen)

  • 60 min

Wspaniała nalewka z lekko wyczuwalną wanilią. Polecam

  • 60 min

Składniki:

  • 1kg dojrzałego agrestu
    1/2kg cukru
    laska wanilii
    kawałek korzenia imbiru (wielkość kciuka)
    1 litr wódki 50% zrobionej ze spirytusu
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Alkohole

Nalewka agrestowa z nutą wanilii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Agrest myjemy, obieramy z ogonków i szypułek. Wkładamy do słoja i lekko miażdżymy, by owoce popękały. Dodajemy cukier, wanilię, obrany ze skórki imbir i zalewamy wódką. Szczelnie zamykamy i stawiamy w ciepłym i słonecznym miejscu.

    Po dwóch tygodniach cedzimy nalewkę przez sito, a następnie filtrujemy przez gazę (filtruje się bardzo wolno, wymieniałam kilka razy gazę by przyspieszyć ten proces). Zlewamy do butelek, zamykamy i odstawiamy na pół roku do piwnicy lub w inne ciemne i chłodne miejsce.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Agrest

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować