żytnie racuszki z czerwoną porzeczką

0 (0 ocen)

Kto by nie chciał takiego śniadania, obiadu, czy deseru?:). A już dzieci pokochają Was za takie pyszności:).

Składniki:

  • Ciasto:
    • 1,5 szklanki mąki pszennej,
    • ¾ szklanki mąki żytniej razowej,
    • około 2 szklanki mleka,
    • 2 duże jajka,
    • 2 łyżki śmietany 18%,
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    • 1 łyżka cukru trzcinowego,
    • 1 cukier waniliowy,
    Dodatkowo:
    • około 1 szklanka czerwonej porzeczki,
    • cukier puder do posypania,
    • olej rzepakowy do smażenia,

Żytnie racuszki z czerwoną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki ciasta przed dodaniem mleka 1. Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce. Tak przygotowane miksujemy. Im dłużej tym placuszki będą pulchniejsze.
  • dodanie owoców 2. Gotowe ciasto pozostawiamy na około 15 minut by odpoczęło. W tym czasie przygotowujemy owoce.
    Porzeczki przepłukujemy i dokładnie osuszamy.
    Na patelni rozgrzewamy olej. Do ciasta dodajemy stopniowo owoce.
  • smażenie 3. Ciasto z owocami nabieramy na łyżką i formujemy zgrabne placuszki na patelni. Racuszki smażymy z obu stron do zrumienienia.
  • odsączanie 4. Gotowe odsączamy na papierowym ręczniku.
    Podajemy je oprószone cukrem pudrem w towarzystwie świeżych owoców.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy