Naleśnikowy tort z czarną porzeczką

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Tradycyjne naleśniki z serem szybko „zapychają”. W tym torciku poza serem w skład nadzienia dodana jest porzeczka, która doskonale orzeźwia całość! W rezultacie danie smakuje wyśmienicie i z przyjemnością sięgamy po następną porcje:)

Składniki:

  • Ciasto:
    • 1,5 szklanki mleka,
    • ok ¾- 1 szklanki mąki,
    • 2 jajka,
    • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 2 łyżki cukru,
    • Olej rzepakowy do smażenia,
    Nadzienie serowe:
    • 500 g sera białego,
    • 1 cukier waniliowy,
    • Cukier puder do smaku,
    • 2 żółtka
    Warstwa porzeczkowa:
    • 300 gram czarnej porzeczki,
    • 3 łyżki cukru,
    Dekoracja:
    • owoce czerwonej i czarnej porzeczki,
    • świeże liście z porzeczki,
    • cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne Naleśniki Ser

Naleśnikowy tort z czarną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • smażenie 1. CIASTO: Mleko przelewamy do miski. Dodajemy do niego jajka, mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier. Całość dokładnie miksujemy.
    Gotowe ciasto wylewamy porcjami na rozgrzaną patelnię. Smażymy kolejno naleśniki z dwóch stron do zrumienienia (u mnie wyszło 7 naleśników).
  • 2. SER:Do sera dodajemy cukier waniliowy oraz żółtka. Całość miksujemy. W trakcie miksowania słodzimy do smaku (według uznania).
  • przecieranie 3. WARSTWA PORZECZKOWA: Porzeczki przepłukujemy i osuszamy. Gotowe przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i zagotowujemy. Gdy owoce są miękkie i puszczą sok przecieramy je przez gęste sito (Ja otrzymałam ¾ szklanki gęstego musu).
  • dodanie cukru 4. Przygotowany mus owocowy pozostawimy do ostygnięcia (ewentualnie można dodać jeszcze cukru). Po ostygnięciu otrzymamy coś w rodzaju tężejącej galaretki. Porzeczkę można przygotować np. dzień wcześniej. Ważne by zdążyła dobrze ostygnąć przed przystąpieniem do przekładania.
  • przekładanie 5. WYKOŃCZENIE:
    Na talerz wykładamy jeden usmażony naleśnik. Smarujemy go cienką warstwą sera. Na ser wykładamy cienką warstwę porzeczki. Przykładamy kolejnego naleśnika. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Wierzch dekorujemy świeżymi owocami i listami. Całość delikatnie oprószamy cukrem pudrem. Torcik podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej Sery Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować