Tradycyjne naleśniki z serem szybko „zapychają”. W tym torciku poza serem w skład nadzienia dodana jest porzeczka, która doskonale orzeźwia całość! W rezultacie danie smakuje wyśmienicie i z przyjemnością sięgamy po następną porcje:)
Składniki:
Ciasto:
• 1,5 szklanki mleka,
• ok ¾- 1 szklanki mąki,
• 2 jajka,
• 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
• 2 łyżki cukru,
• Olej rzepakowy do smażenia,
Nadzienie serowe:
• 500 g sera białego,
• 1 cukier waniliowy,
• Cukier puder do smaku,
• 2 żółtka
Warstwa porzeczkowa:
• 300 gram czarnej porzeczki,
• 3 łyżki cukru,
Dekoracja:
• owoce czerwonej i czarnej porzeczki,
• świeże liście z porzeczki,
• cukier puder do posypania
Naleśnikowy tort z czarną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: Mleko przelewamy do miski. Dodajemy do niego jajka, mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier. Całość dokładnie miksujemy.
Gotowe ciasto wylewamy porcjami na rozgrzaną patelnię. Smażymy kolejno naleśniki z dwóch stron do zrumienienia (u mnie wyszło 7 naleśników).
2.SER:Do sera dodajemy cukier waniliowy oraz żółtka. Całość miksujemy. W trakcie miksowania słodzimy do smaku (według uznania).
3.WARSTWA PORZECZKOWA: Porzeczki przepłukujemy i osuszamy. Gotowe przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i zagotowujemy. Gdy owoce są miękkie i puszczą sok przecieramy je przez gęste sito (Ja otrzymałam ¾ szklanki gęstego musu).
4.Przygotowany mus owocowy pozostawimy do ostygnięcia (ewentualnie można dodać jeszcze cukru). Po ostygnięciu otrzymamy coś w rodzaju tężejącej galaretki. Porzeczkę można przygotować np. dzień wcześniej. Ważne by zdążyła dobrze ostygnąć przed przystąpieniem do przekładania.
5.WYKOŃCZENIE:
Na talerz wykładamy jeden usmażony naleśnik. Smarujemy go cienką warstwą sera. Na ser wykładamy cienką warstwę porzeczki. Przykładamy kolejnego naleśnika. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Wierzch dekorujemy świeżymi owocami i listami. Całość delikatnie oprószamy cukrem pudrem. Torcik podajemy.
Komentarze