Naleśnikowy torcik ze szpinakiem i botwiną

0 (0 ocen)

Zamiast tradycyjnych nalesników nadzianych farszem stworzyłam naleśnikowy torcik który całkiem fajnie sie prezentuje.

Składniki:

  • naleśniki
    3 szklanki mąki pszennej
    2 szklanki mleka
    1 szklanka wody gazowanej
    1 duża szczypta sol
    1 szczypta cukru
    1 jajko
    1 łyżka kwaśniej śmietany
    2 łyżki oleju + olej do smażenia

    farsz
    400 g świeżego szpinaku
    300 g liści młodej botwiny
    200 g fety
    pieprz do smaku
    1 kulka mozzarelli
    1- 2 garście startego żółtedo sera
    słodka papryka do posypania
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Dania główne Naleśniki

Naleśnikowy torcik ze szpinakiem i botwiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe, gotowe ciasto odstawić. Przygotować farsz. Szpinak i liście botwiny drobno pokroić. Rozgrzać patelnię z olejem i przesmażyć pokrojone liście aby zmniejszyły objętość. Następnie dodać rozkruszoną fetę, doprawić do smaku pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać. Gotowy farsz odstawić. Następnie usmażyć naleśniki. Naczynie to tarty posmarować masłem, na dnie ułożyć jednego naleśnika, posmarować cienką warstwą szpinaku. Czynność powtórzyć aż do wykorzystania wszystkich składników. Ostatnią warstwą ma być naleśnik. Wierzch torcika posypać startym żółtym serem. Ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę i posypać słodką papryką. Gotowy trorcik wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować