Naleśnikowy cordon bleu

0 (0 ocen)

Lubię wymyślać nowe potrawy

Składniki:

  • CIASTO
    jajko-2 szt
    mleko -2 szkl
    woda mineralna niegazowana -2 szkl
    mąka -2 szkl
    sól
    olej -1/2 łyżki
    tłuszcz do smażenia
    FARSZ
    ser żółty -7 plastrów
    szynka -7 plastrów
    polędwica sopocka -7 plastrów
    papryka czerwona -0,5 szt
    papryka żółta -0,5 szt
    keczup do dekoracji
    pietruszka do dekoracji.
    majonez -7 łyżeczek
    sól i pieprz
    Panierka:
    jajka -2 szt
    bułka tarta

Naleśnikowy cordon bleu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Naleśnikowy cordon bleu 1. Do miski wsypać mąkę,dodać jajka,sól,olej,wodę i mleko. Dokładnie mikserem trzepać,aż wszystkie składniki połączą się. Ciasto odstawić na kilka minut.
  • Naleśnikowy cordon bleu 2. Następnie smażyć naleśniki na tłuszczu. Z tego ciasta wychodzi 7 porcji.
  • Naleśnikowy cordon bleu 3. Każdy naleśnik posmarować łyżeczką majonezu,położyć po plastrze szynki,polędwicy sopockiej i po dwa słupki papryki żółtej i czerwonej.
  • Naleśnikowy cordon bleu 4. Farsz nakryć żółtym serem,a w koło naleśnika ułożyć natkę pietruszki.
  • Naleśnikowy cordon bleu 5. Naleśniki składamy,zanurzamy w rozmąconym jajku z solą i pieprzem. Panierujemy w bułce tartej.
  • Naleśnikowy cordon bleu 6. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor,po tym czasie zmniejszyć ogień i smażyć jeszcze z 5 minut. Naleśnikowe cordon bleu wyjmować na talerze,udekorować kleksami keczupu i natką.

Komentarze

Podobne przepisy