To pomysł na pyszny i zdrowy obiadek:). Zachęca on smakiem i ciekawym wyglądem!
Składniki:
Forma na tarte o średnicy 26 cm
Naleśniki:
• 2 szklanki mleka,
• 2 jajka,
• 1 szklanka mąki,
• ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
• Około 1/3 łyżeczki soli do smaku
Nadzienie jarmużowe:
• 0,5 kg świeżych liści jarmużu,
• Około 100 g sera feta (niebieskiego),
• 1 cebula,
• Olej do smażenia,
• Świeżo mielony czarny pieprz,
• Sól do smaku,
• Laska kiełbasy,
Spoiwo:
• 5 dag sera żółtego,
• 2 małe jajka,
• 2 łyżki śmietany
Naleśnikowo - jarmużowa zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko przelewamy do miski. Dokładamy do niego pozostałe składniki ciasta i dokładnie miksujemy. Gotowe ciasto porcjami wylewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy z obu stron do zrumienia.
Upieczone naleśniki smarujemy nadzieniem jarmużowym i zwijamy w rulon. Każdy rulon dzielimy na około 4 części krojąc go pod lekkim skosem.
Tam przygotowane naleśnikowe ślimaczki układamy w przygotowanej formie. Między ślimaczki układamy plasterki kiełbasy. Całość zalewamy spoiwem i zapiekamy około 30 minut w 180˚C.
2.NADZIENIE:
Jarmuż pozbawiamy grubych części liści. Tak przygotowany płuczemy i obgotowujemy w lekko osolonej wodzie. Gdy liście są już miękkie odcedzamy . Po lekkim przestygnięciu odciskamy z wody i kroimy na mniejsze części.
Cebule kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Dokładamy do niej jarmuż. Razem smażymy około 5 minut doprawiając do smaku. Zdejmujemy z ognia i dodajemy ser feta. Dokładnie mieszamy by ser się rozpuścił. Nadzieniem przekładamy naleśniki.
Kiełbasę kroimy w plasterki.
3.SPOIWO: Śmietanę miksujemy z startym serem. Dodajemy jajka i ponownie miksujemy. Zalewamy naleśnikowe ślimaczki.
Komentarze