Naleśnikowe warkocze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto dokładnie miksujemy, aż uzyskamy jednolite ciasto, które dzielimy na trzy części. Do jednej dosypujemy kakao - mieszamy, do drugiej kurkumę z cynamonem - mieszamy, do trzeciej dolewamy koncentrat barszczu czerwonego i dosypujemy troszke mąki (około 2 łyżek) - mieszamy. Miseczki z kolorowymi ciastami odstawiamy na 20 minut, by mąka "napęczniała".
2.Rozgrzewamy patelnię (ewentualnie z olejem, ja nie używam tłuszczu do smażenia naleśników ze względu na patelnię teflonową) i smażymy naleśniki z dwóch stron.
3.Dzielimy każdy naleśnik na pół i smarujemy minimalnie powidłami śliwkowymi. Zwijamy naleśniki w ruloniki.
Łączymy 3 kolory ruloników, związujemy np. szczypiorkiem i pleciemy kolorowe warkocze. Końcówki smarujemy powidłami i związujemy. Po 2-3 minutach warkocze powinny sie skleić i szczypiorek nie będzie potrzebny. Można też zostawić wiązanie..
4.Z puszki brzoskwiń odlewamy sok, a brzoskwinie osączamy i lekko siekamy. Kiwi i mandarynki obieramy, dzielimy na cząstki/kroimy.
5.Zagotowujemy sok z puszki brzoskwiń i wlewamy do niego rozrobiony w pół szklanki zimnej wody proszek z połowy opakowania kisielu o dowolnym smaku (ja użyłam żurawinowy), mieszamy i ponownie zagotowujemy. Możemy też przygotować domowy kisiel z owoców na mące ziemniaczanej itp.
Warkocze z naleśników posypujemy owocami i polewamy ciepłym kisielem.
Komentarze