Naleśnikowe ślimaki makowe z masą w czekoladowym fondue - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe (mąka, mleko, woda, jajko, mak) dokładnie razem miksujemy, przy czym nie blenderem - mak ma być w ziarenkach. Najlepiej mikserem lub trzepaczką. Odstawiamy ciasto na 20 minut, by mąka napęczniała. Smażymy naleśniki z dwóch stron.
2.Konfiturę truskawkową (najlepiej domowej roboty) miksujemy razem z serkiem mascarpone.
3.Naleśniki smarujemy cienko przygotowaną masą truskawkowo-serkową. Zwijamy ciasno w ruloniki i dzielimy nożem na mniejsze części - tzw. ślimaczki. Masa ma się przykleić do ciasta i ślimaczki mają się nie rozwijać.
4.Czekoladę topimy na parze, dokładnie mieszamy ze śmietanką oraz cynamonem. Przekładamy do naczynia fondue. Ślimaczki nadziewamy na patyczki i maczamy w ciepłej czekoladzie.
Komentarze