Naleśnikowe kolorowe szaszłyczki

5 (195 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 35 min

Kolorowe, mają różne nadzienia i smakują jak w bajce.

  • 35 min

Składniki:

  • ciasto:
    mąka 3 szklanki
    mleko 2 szklanki
    woda niegazowana 2 szklanki
    Jajko 2 sztuki

    dodatki dla uzyskania kolorów ciasta:
    kurkuma + cynamon (mielone) 2 łyżki
    koncentrat barszczu czerwonego 2 łyżki
    kakao naturalne extra ciemne 2 łyżki

    farsze:
    dżem truskawkowy połowa słoiczka
    nutella 6 łyżek
    serek waniliowy homogenizowany 250 gramów
    banan dojrzały 2 sztuki
Wystaw ocenę:

5 (195 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki

Naleśnikowe kolorowe szaszłyczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto dokładnie miksujemy, aż uzyskamy jednolite ciasto, które dzielimy na cztery części. Do jednej dosypujemy kakao - mieszamy, do drugiej kurkumę z cynamonem - mieszamy, do trzeciej dolewamy koncentrat barszczu czerwonego i dosypujemy troszke mąki (około 3 łyżek) - mieszamy. Czwartą część pozostawiamy bez dodatków. Cztery kolory ciasta w miseczkach odstawiamy na 20 minut, by mąka "napęczniała".
  • 2. Rozgrzewamy patelnię (ewentualnie z olejem, ja nie używam tłuszczu do smażenia naleśników ze względu na patelnię teflonową) i smażymy naleśniki z dwóch stron.
  • 3. Naleśniki czerwone smarujemy rozgniecionymi bananami, naleśniki kakaowe serkiem waniliowym, naleśniki żółte nutellą, a naleśniki zwykłe dżemem truskawkowym.
  • 4. Naleśniki zwijamy w rulony i kroimy na kilka części. Nabijamy na patyczki do szaszłyków.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_08-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować