Naleśnikowa zapiekanka z malinami i truskawkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Naleśniki w trochę innej odsłonie niż zazwyczaj :) Z owocami i śmietankowo-kokosową zalewą smakują wyśmienicie.

Składniki:

  • Naleśniki:

    2 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki mleka
    3/4 szklanki wody gazowanej
    sok z połowy pomarańczy
    starta skórka z pomarańczy
    2 jajka
    2 łyżki oleju

    szklanka malin
    szklanka truskawek

    200 ml śmietanki 30 %
    50 ml mleka
    2 łyżki cukru
    2 łyżki wiórków kokosowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki Zapiekanki

Naleśnikowa zapiekanka z malinami i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na naleśniki miksujemy ze sobą.

    Z ciasta smażymy niezbyt grube naleśniki.

    Usmażone kroimy w 1 cm paseczki.
  • Naleśnikowa zapiekanka z malinami i truskawkami 2. Foremki do zapiekania smarujemy cienką warstwą masła.

    Na dnie układamy kilka paseczków naleśnikowych.

    Na nich układamy maliny i pokrojone truskawki.

    Przykrywamy kolejną warstwą naleśników.

    Na wierzchu układamy resztę owoców.
  • Naleśnikowa zapiekanka z malinami i truskawkami 3. Śmietankę mieszamy z mlekiem, cukrem i wiórkami.

    Mieszanką zalewamy zapiekanki.

    Całość pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.

    Smacznego :)

Porady

Z podanych proporcji wyszły mi 2 zapiekanki w naczyniach 18x18 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Maliny Owoce Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_02-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować