Znakomite danie na każdą porę dnia i dla każdego smakosza pizzy.
30 min
Składniki:
2 szklanki mąki
1,5 szklanki mleka
1 jajko
sól, pieprz
2 duże pieczarki
0,5 cebuli czerwonej lub białej
0,5 średniej papryki
1 pomidor
20 dag kiełbasy cienkiej lub parówek
20 dag sera żółtego
keczup
olej
Naleśnikowa pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy mleko, jajko, łyżkę oleju, trochę soli i pieprzu do smaku. Wszystko razem mieszamy, tworząc gęstą masę naleśnikową.
2.Następnie pieczarki i paprykę kroimy w cienkie paski. Cebulę i pomidora w kostkę. A kiełbasę w małe plasterki. Wszystko wrzucamy do ciasta naleśnikowego i razem mieszamy.
3.Gotową masę nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnię. Smażymy jak naleśniki na całej powierzchni patelni lub jako mniejsze placki. Po odwróceniu na drugą stronę kładziemy plasterki żółtego sera, przykrywamy pokrywką, by szybciej się rozpuścił. Podajemy z keczupem.
Porady
Dobrze jest także pieczarki usmażyć z cebulą i dopiero dodać do masy.
Komentarze