Naleśnikowa pizza

0 (0 ocen)

  • 30 min

Znakomite danie na każdą porę dnia i dla każdego smakosza pizzy.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    1,5 szklanki mleka
    1 jajko
    sól, pieprz
    2 duże pieczarki
    0,5 cebuli czerwonej lub białej
    0,5 średniej papryki
    1 pomidor
    20 dag kiełbasy cienkiej lub parówek
    20 dag sera żółtego
    keczup
    olej

Naleśnikowa pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto naleśnikowe. 1. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy mleko, jajko, łyżkę oleju, trochę soli i pieprzu do smaku. Wszystko razem mieszamy, tworząc gęstą masę naleśnikową.
  • Dodajemy pokrojone składniki. 2. Następnie pieczarki i paprykę kroimy w cienkie paski. Cebulę i pomidora w kostkę. A kiełbasę w małe plasterki. Wszystko wrzucamy do ciasta naleśnikowego i razem mieszamy.
  • Masę smażymy na patelni. 3. Gotową masę nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnię. Smażymy jak naleśniki na całej powierzchni patelni lub jako mniejsze placki. Po odwróceniu na drugą stronę kładziemy plasterki żółtego sera, przykrywamy pokrywką, by szybciej się rozpuścił. Podajemy z keczupem.

Porady

Dobrze jest także pieczarki usmażyć z cebulą i dopiero dodać do masy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy