• naleśniki na zielono: ze szpinakiem i żółtym serem

    Dodane przez: capri

  • Kombinowałam jak by przyrządzić szpinak, aby po raz kolejny nie dodawać twarogu i wyszły takie oto pyszne nalesniki :)

  • Zdjęcia i filmy dodane przez innych użytkowników

    Składniki

    paczka ( około 400 gramów) mrożonego szpinaku
    2 - 3 ząbki czosnku (zmiażdżone)
    2 łyżki mąki pszennej
    100 gramów serka topionego śmietankowego
    sól (mało, ze względu na ser topiony i ser żółty)
    pieprz
    dodatkowo:
    6 sztuk naleśników
    150 gramów drobno startego sera żółtego (dałam edamski)

  • Sposób przygotowania

    1.

    Zamrożony szpinak wsadzić do głębokiego rondla, podgrzewać i stopniowo rozmrażać, mieszając. Kiedy szpinak będzie już całkiem "papkowaty", dodać czosnek, ociupinkę soli i pieprz, poddusić go do mocnego zredukowania sosu, intensywnie mieszając, żeby się nie przypalił, następnie dodać pokrojony na małe kawałeczki serek topiony, gotować wszystko do całkowitego rozpuszczenia serka. Potem szpinak zasypać mąką, intensywnie mieszać i podgrzewać do zgęstnienia masy. Potem masę szpinakową lekko ostudzić, smarować naleśniki, na szpinak zetrzeć ser żółty, zawinąć w rulonik. Podgrzać na oleju na patelni, gotowe.

  • Rady

    Ser żółty zamiast do środka, możemy posypać z wierzchu naleśników i zapiec je w piekarniku.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    tania_kuchnia, w_kilka_chwil, zdrowie_na_talerzu, dania_dla_urody, ser żółty, szpinak, naleśniki, serek topiony
  • dodaj komentarz

    18 komentarzy

    • klaudia0318
      2013-11-13T09:14:47+01:00 klaudia0318
      Wyglądają rewelacyjnie :)
    • capri
      2013-11-13T16:43:48+01:00 capri
      bardzo dziękuję :)
    • paolineczka
      2013-11-18T09:31:59+01:00 paolineczka
      To Nasz dzisiejszy obiad:) Dam znać potem co i jak:D
    • capri
      2013-11-18T10:43:52+01:00 capri
      Paolineczko, czekam na relację i mam nadzieję, że zasmakują :))
    • paolineczka
      2013-11-18T11:34:52+01:00 paolineczka
      Ewo, naleśniki robi się szybciutko:) Farsz jest baardzo smaczny - lecz ja dałabym o wiele więcej czosnku, który najpierw bym przesmażyła na oliwie a potem dała szpinak itd:)) Ale nalesniki są na prawdę pyszne i z czystym sercem je polecam:))) Na pewno nie raz zagoszczą na naszym stole:)) Dziękuje , pozdrawiam
    • capri
      2013-11-18T13:58:45+01:00 capri
      u mnie z czosnkiem to jest tak, że ja uwielbiam, mój syn nie bardzo, więc zawsze staram się wypośrodkować :)))), bardzo dziękuję za miły komentarz :), a zdjęcie znów narobiło mi ogromnej ochoty na nie, pozdrówka :)
    • paolineczka
      2013-11-18T19:47:06+01:00 paolineczka
      Ewo, z tym czosnkiem to już kwestia gustu:)) Najważniejsze, że danie bardzo smaczne jest:)) Dziękuje za przepis:) Pozdrawiam ciepło:)
    • capri
      2013-11-18T19:59:56+01:00 capri
      ja również :*
    • Gość
      2014-03-26T16:01:17+01:00 gość IP: 89.151.*.*
      Szpinaku oczywiście nie gotujemy, tylko dusimy na masełkiem. Co za ignorancja...
    • paolineczka
      2014-03-26T16:06:45+01:00 paolineczka
      Gościu przeczytaj uważnie przepis a potem krytykuj :-)) Skoro taki mądry jesteś to byś się ujawnił a nie wielce krytykujesz bo anonimowy jesteś . Każdy gotuje tak jak lubi i chce !!
    • Gość
      2014-03-28T14:55:59+01:00 Ela (gość) IP: 89.65.*.*
      Dziś na obiad zrobiłam - wyszły przepyszne! Dziękuję bardzo za ten przepis!
    • capri
      2014-03-28T15:01:44+01:00 capri
      Paulinko, bardzo dziękuję :)
      Elu, bardzo się cieszę, że smakowały, pozdrawiam :)
    • Karioka
      2014-03-28T16:06:46+01:00 Karioka
      Kiedyś jadłam, są pyszne:))
    • capri
      2014-03-28T16:09:26+01:00 capri
      racja, nawet dziś jedliśmy je na obiadek, pozdrawiam Cię :)
    • Karioka
      2014-03-28T16:12:10+01:00 Karioka
      To miałaś zdrowy i pyszny obiadek. Też pozdrawiam:)))
    • Gość
      2014-03-31T15:48:22+02:00 japaz (gość) IP: 37.130.*.*
      Jeśli w przepisach widzę składniki przetworzone jak topiony ser, ketchup, vegeta, kostki rosołowe, fix itd... - dalej nie czytam. Dziękuję.
    • Marta Ryżek-Kalkowska
      2014-05-14T09:19:35+02:00 Marta Ryżek-Kalkowska
      Ewuniu ten przepis bo tam chyba napisałam naleśniki na zimno hihi jeszcze raz gratuluje publikacji :)
    • Babcia Tereska
      2014-05-14T20:25:58+02:00 Babcia Tereska
      Ja też gratuluję Ewuniu, publikacji.Naleśniczki piękne i pyszne. :)))

Dodane przez: capri

capri 541

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-11-12T22:59:50+01:00

9984 odwiedziny


Sprawdź książki z tym przepisem

Zobacz, kto poleca ten przepis

Zdobyte wyróżnienia:

Opublikowany w Przyślij Przepis
Przepis z magazynu: PP_06-2014

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »