Naleśniki ze szpinakiem i żółtym serem

4.46 (168 ocen)

Szpinak ma wielu przeciwników ze względu na smak i nieapetyczny wygląd, ale nie można nie docenić jego właściwości zdrowotnych Zaletą szpinaku jest jego niskokaloryczność

Składniki:

  • Składniki:
    800 g świeżego szpinaku
    150 g sera żółtego
    2 łyżki masła
    2 łyżki śmietany
    1 jajko
    2 łyżki bułki tartej
    przyprawy:
    sól, pieprz, czosnek, gałka muszkatołowa
    masło do smażenia gotowych naleśników

    Na naleśniki:
    2 jajka
    2 szklanki mąki
    2 szklanki mleka
    sól
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.46 (168 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki ze szpinakiem i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • nadzienie 1. Jajka zmiksowałam, dodawałam mleko i mąkę naprzemiennie( ciągle miksując ). Odstawiłam na ok. 30 minut.
    Na patelni rozgrzałam niewielką ilość oleju i usmażyłam naleśniki z obu stron na rumiano.
    Farsz:

    Świeży szpinak umyłam, osuszyłam pokroiłam na drobniejsze kawałki, poddusiłam na masełku, a gdy odparował doprawiłam do smaku. Gdy farsz przestygł dodałam żółty ser ( 100 gram ), jajko, śmietanę,bułkę tartą ( niekoniecznie ). Wymieszałam.
    Tak przygotowanym farszem nadziewałam naleśniki.
  • naleśniki ze szpinakiem 2. Naleśniki smażyłam na maśle z obu stron na rumiano ( pod przykryciem ), wierzch posypałam serem żółtym.
  • naleśniki ze szpinakiem i żółtym serem 3. Są bardzo smaczne na zimno i na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować