Naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem

4.5 (148 ocen)

  • 50 min

Jest to ulubiona potrawa mojego męża :) Szybkie naleśniki z pysznym nadzieniem.

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto na naleśniki: (składniki podane na "oko")
    2 szklanki mleka
    pół szklanki wody (może być gazowana)
    2 jajka (w zależności jakie duże, nieraz wystarczy tylko jedno)
    2 szklanki mąki
    szczypta soli

    Farsz:
    opakowanie szpinaku (mrożonego)
    2 piersi z kurczaka
    opakowanie sera feta
    trochę śmietany
    pół puszki kukurydzy
    sól, pieprz

Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko mieszamy z wodą i jajkami. Dodajemy sól i mąkę. Dokładnie mieszamy. Gdy ciasto jest jeszcze zbyt rzadkie, dodajemy mąkę. Sprawdzamy czy ciasto ma dobrą konsystencję, podnosząc łyżkę ciasto powinno jednocześnie spływać i pokrywać powierzchnię łyżki.
    Smażymy naleśniki.
  • 2. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Oczywiście doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Szpinak rozmrażamy na oleju. Dodajemy odrobinę śmietany. Wrzucamy usmażonego kurczaka, ser feta pokrojony w kostki i kukurydzę. Wszystko mieszamy, doprawiamy do smaku (nie dodajemy za dużo soli, gdyż ser feta sam w sobie jest słony).
  • 3. Naleśniki smarujemy farszem i zawijamy. Smacznego! :)

Porady

Szpinak można doprawić również czosnkiem. Ja od kiedy karmię piersią, nie używałam go, ale wcześniej jeden ząbek lub dwa wystarczyły. Naleśniki można również polać sosem czosnkowym, zrobionym z jogurtu, majonezu i czosnku z dodatkiem ziół.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować