Naleśniki ze szpinakiem i fetą

0 (0 ocen)

  • 50 min

Najlepsze naleśniki z rodzaju tych niesłodkich. Szpinak w takim połączeniu posmakuje nawet tym, który za nim nie przepadają.

  • 50 min

Składniki:

  • ciasto naleśnikowe:
    1 szklanka mąki,
    1 szklanka mleka,
    3 łyżki oleju,
    1 jajko,
    szczypta soli,
    szczypta cukru.
    farsz:
    500g szpinaku,
    200g sera feta,
    czosnek,
    gałka muszkatałowa,
    sól,
    pieprz.

    starty ser zółty

Naleśniki ze szpinakiem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Nalesniki ze szpinakiem i fetą 1. Mieszamy wszystkie składniki na ciasto tak aby nie było grudek.
    Następnie smażymy naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni.
    Na drugiej patelni smażymy szpinak (może być mrożony lub świeży), dodajemy do niego sól, pieprz, odrobinę gałki i dwa ząbki czosnku, a na koniec ser feta.
    Naleśniki faszerujemy szpinakiem i zawijamy.
    Układamy w żaroodpornym naczyniu.
    posypujemy żółtym serem.
    Naleśniki wkładamy na nagrzanego piekarnika na ok 15min.
    Następnie wyciągamy i danie jest już gotowe do spożycia.

Porady

Zamiast piec naleśniki w piekarniku można je obsmażyć w bułce jak krokiety.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy