Naleśniki ze szpinakiem

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Lubię szpinak i przyrządzam go na różne sposoby. Jest zdrowy i odpowiednio doprawiony smaczny.

  • Łatwy

Składniki:

  • - szpinak mrożony rozdrobniony: 40 dekagramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - czosnek: 2 ząbki

    - mleko: 1 szklanka
    - woda mineralna gazowana: 0.5 szklanki
    - Jajko: 1 sztuka
    - mąka pszenna: 1 szklanka
    - olej słonecznikowy: 0.5 szklanki
    - słonecznik łuskany: 100 gramów
    - sól, pieprz, przyprawa do gyrosa: 1 szczypta
    - ser feta opakowanie: 15 dekagramów

Naleśniki ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak włożyć do głębokiej patelni i postawić na małym ogniu. Dodać sól, pieprz, szczyptę przyprawy do gyrosa i starte 2 ząbki czosnku. Dodać jajko i wymieszać. Smażyć aż jajko się zetnie.
    Przygotować ciasto naleśnikowe: mąkę, jajko, mleko, wodę mineralną i odrobinę soli wymieszać. Dodać łyżeczkę oleju. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni na oleju. Gdy wystygną, nakładać farsz i zwinąć w rulon. Do szpinaku można dodać serek biały o smaku czosnku niedźwiedziego lub pokrojoną w kostkę fetę. Na patelnię z odrobiną oleju wysypać ziarenka łuskanego słonecznika, wymieszać i podgrzać. Położyć naleśniki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy