Mój siedmioletni synek na pytanie : "Co by tu zrobić dziś na obiad ? " , odpowiada niezmiennie : NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM !!!
30 min
Składniki:
Na naleśniki:
2 szklanki mleka
1 szklanka wody
2 jajka
2 łyżki oleju
2 szklanki mąki
szczypta soli
Na farsz:
2 opakowania szpinaku mrożonego rozdrobnionego
główka czosnku ( lub według uznania i smaku mniej albo więcej )
pół kostki sera feta
pół kulki sera mozarella
ok. 50 ml. śmietany 18 %
sól, pieprz, ewentualnie czosnek granulowany
Naleśniki ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Naleśniki:
Wszystkie składniki zmiksować ze sobą i usmażyć naleśniki. Ja smażę na patelni o średnicy 30 cm. i wychodzi mi ok. 14 szt. naleśników.
2.Przygotować farsz:
Szpinak rozmrozić i dusić na patelni aż odparuje całą wodę.
3.Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i resztę przypraw. Dusić razem ok. 15 minut. Co jakiś czas mieszać.
4.Następnie dodać ser mozarella i mieszać ze szpinakiem aż się rozpuści.
5.Dodać śmietanę i dokładnie wymieszać.
6.Dusić jeszcze kilka minut żeby masa nieco zgęstniała. Ewentualnie jeszcze przyprawić według potrzeby.
7.Naleśniki smarować po całości cienką warstwą farszu. Na każdym ułożyć po kilka małych kosteczek sera feta i złożyć w kopertę.
8.Bezpośrednio przed podaniem podsmażyć gotowe naleśniki z obu stron na patelni, posypać startym żółtym serem i poczekać aż ser się roztopi ( najlepiej pod pokrywką ).
Komentarze