NALEŚNIKI ZE SZCZYPIORKIEM

4.5 (149 ocen)

  • 20 min

Wyśmienite na przekąskę, do sosów, dipów.

  • 20 min

Składniki:

  • ok 10 naleśników
    1,5 szklanki mąki pszennej
    mleko + woda w proporcji 1/1
    2 jajka
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta cukru
    łyżka oliwy z oliwek lub łyżka masła
    szczypiorek
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki Przystawki

Naleśniki ze szczypiorkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Naleśniki ze szczypiorkiem 1. Krok 1 - Robimy ciasto na naleśniki. Do mąki wlewamy wodę + mleko,dodajemy jajka i pozostałe składniki oprócz szczypiorku. Mieszamy mikserem lub trzepaczką do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy na 15 min aby ciasto odpoczęło, dzięki temu naleśniki są bardziej puszyste.
  • Naleśniki ze szczypiorkiem 2. Krok 2. Szczypiorek myjemy, drobno kroimy i tuż przed smażeniem dodajemy do ciasta.
  • Naleśniki ze szczypiorkiem 3. Krok 3. Smażymy naleśniki, za każdym razem kiedy kolejny naleśnik jest usmażony przekładamy tak aby był na dnie naszego stosu naleśników dzięki czemu wszystkie naleśniki będą giętkie.
    Krok 4 . Po usmażeniu możemy wszystkie przekroić na 4 i mamy idealną przystawkę do sosów, dipów itp. Podajemy na ciepło i zimno.

Porady

Przed smażeniem ciasto musi odpocząć ok 15 min.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować