NA NALEŚNIKI
250 g mąki
2 jajka i 1 żółtko
1/4 l mleka
1/4 l wody
5 łyżek oliwy
szczypta soli
NA FARSZ
500 g serka waniliowego np. Juliko
200g rodzynek
4 łyżki cukru
1 duża kwaśna śmietana 12%
1 żółtko
Naleśniki zapiekane z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki , jajek, soli, mleka, wody i oliwy przygotuj ciasto i odstaw na około 20 minut. W tym czasie przygotuj farsz.
2.Rodzynki ( w tym przypadku duże jumbo ) zalej gorącą wodą i po chwili osącz. Do miski przełóż twarożek, dodaj żółtko, cukier i dwie łyżki śmietany. Wymieszaj. Odłóż kilka rodzynek i resztę wrzuć do farszu i wymieszaj.
3.Usmaż naleśniki. Na każdy naleśnik nakładaj porcje nadzienia, zawiń w rulony i ułóż w formie do zapiekania lub żaroodpornego naczynia.
4.Po naleśnikach rozprowadź pozostałą rozmieszaną śmietaną. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i zapiekaj 20 minut. Po wyjęciu posyp odłożonymi rodzynkami.
Komentarze