Nalesniki zapiekane z miesem mielonym i z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki, mleka, jajka i oleju robimy ciasto na naleśniki, dodając szczyptę soli i płaską łyżeczkę sody. Ciasto nie powinno być zbyt gęste, bo źle rozlewa się po patelni i przypala się. Dodany olej natłuszcza ciasto, dlatego nie trzeba dodatkowo natłuszczać patelni. Smażymy naleśniki.
Farsz:
,pieczarki myjemy(nie obieramy,bo stracą cały swój smak) kroimy na drobno(można też zetrzeć na tarce(na wiórka) , mięso mielone podsmażamy na małej ilości tłuszczu, dodając starte lub pokrojone pieczarki, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku, całość podsmażamy około 15 min. Przygotowanym farszem smarujemy usmażone naleśniki i na farsz kładziemy plasterek sera żółtego (lub ser starty)
Zawijamay w ruloniki i podsmażamy na patelni do zarumienienia się naleśników i stopienia sera. Naleśniki można podać z sosem czosnkowym lub jak kto woli z ketchupem. Życzę smacznego!
Porady
dobrze wymiksowane ciasto sprawi, ze naleśniki będą rozpływać się w ustach.
Naleśniki można podać polane sosem pomidorowym lub czosnkowym.
Komentarze