Nalesniki zapiekane z miesem mielonym i z pieczarkami

4.5 (143 ocen)

  • 20 min

Wyśmienita potrawa dla ceniących sobie pyszne jędzonko

  • 20 min

Składniki:

  • 1 litr mleka
    1/2 kg mąki
    2 jajka
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
    szczypta soli
    4 łyżki oleju
    Farsz:1/2kg mięsa mielonego
    ser żółty
    sól
    pieprz
    ogórek kiszony
    30dag pieczarek
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Nalesniki zapiekane z miesem mielonym i z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, mleka, jajka i oleju robimy ciasto na naleśniki, dodając szczyptę soli i płaską łyżeczkę sody. Ciasto nie powinno być zbyt gęste, bo źle rozlewa się po patelni i przypala się. Dodany olej natłuszcza ciasto, dlatego nie trzeba dodatkowo natłuszczać patelni. Smażymy naleśniki.
    Farsz:
    ,pieczarki myjemy(nie obieramy,bo stracą cały swój smak) kroimy na drobno(można też zetrzeć na tarce(na wiórka) , mięso mielone podsmażamy na małej ilości tłuszczu, dodając starte lub pokrojone pieczarki, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku, całość podsmażamy około 15 min. Przygotowanym farszem smarujemy usmażone naleśniki i na farsz kładziemy plasterek sera żółtego (lub ser starty)
    Zawijamay w ruloniki i podsmażamy na patelni do zarumienienia się naleśników i stopienia sera. Naleśniki można podać z sosem czosnkowym lub jak kto woli z ketchupem. Życzę smacznego!

Porady

dobrze wymiksowane ciasto sprawi, ze naleśniki będą rozpływać się w ustach. Naleśniki można podać polane sosem pomidorowym lub czosnkowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować