2 jajka
1 szklanka mleka
mąka(dodać tyle aby powstała masa podobna do śmietany)
woda mineralna gazowana pół szklanki
szczypta soli do smaku
Olej do smażenia
Naleśniki z wędzonym łososiem i serkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nadzienie:
Serek miksujemy z solą i pieprzem na gładką masę.
2.Naleśniki:
Do głębokiego naczynia wbijam 2 jaja i ubijam ze szczyptą soli.
Dodajemy ok. 1 szklanki mleka,ciągle ubijając dodajemy mąkę,pod koniec dodajemy pół szklanki wody gazowanej.
Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany.Powstałą masę odstawiamy na godzinę przed smażeniem
do lodówki.Naleśniki smażymy na bardzo dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju,
ciasto rozlewamy równomiernie na patelni,smażymy z obu stron aż się zarumienią.
Na ostygnięte naleśniki smarujemy twarożek,kładziemy płat łososia,zwijamy w roladkę,przekrajamy
skośnie,rozkładamy na talerzu,Całość przybieramy cytryną i koperkiem.
Komentarze