Naleśniki z twarożkiem

5 (180 ocen)

  • 40 min

Te pyszne naleśniki przygotowywała dla mnie babcia, kiedy byłam jeszcze małym dzieckiem. To mój smak dzieciństwa. Naleśniki nadziane twarogiem z dodatkiem rzodkiewki i szczypiorku są świetnym pomysłem na tani, smaczny i zdrowy obiad dla całej rodziny.

  • 40 min

Składniki:

  • Naleśniki (około 15 sztuk):
    -1 szklanka mleka
    -1 szklanka wody gazowanej
    -1,5 szklanki mąki
    -1 łyżka oleju+ kropelka do pierwszego smażenia
    -2 jaja
    -szczypta soli

    Na twarożek:
    -400 g tłustego twarogu
    -6 łyżek śmietany 12%
    -4 rzodkiewki
    -1 pęczek szczypiorku
    -1,5 łyżeczki cukru
    -sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (180 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Naleśniki

Naleśniki z twarożkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Do głębokiej miski wlewamy mleko, wodę, łyżkę oleju, wbijamy jajka, wsypujemy sól i przesiewamy mąkę. Wszystko miksujemy na jednolitą masę (musi mieć konsystencję gęstej śmietany, jeśli jest za rzadka dodajemy odrobinkę mąki). Ciasto odstawiamy na 20 minut na odpoczynek.
  • 2 2. W tym czasie przygotowujemy twarożek: warzywa siekamy na drobną kosteczkę i wrzucamy do miski.
  • 3 3. Dodajemy twaróg, śmietanę i cukier, dokładnie wszystko łączymy. Doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki.
  • 4 4. Smażymy naleśniki: na patelni rozgrzewamy kropelkę oleju. Wylewamy porcję ciasta (około pół łyżki wazowej) i smażymy około minutę, następnie przewracamy i smażymy kolejną minutę. Podobnie smażymy pozostałe naleśniki (nie wlewając już oleju na patelnię). Na brzegu naleśnika układamy wzdłuż twarożek i zawijamy w rulon. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nowalijki Rzodkiewka Szczypiorek Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować