Naleśniki z serem w chrupiącej, cynamonowej skórce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia i sól. Mieszamy.
W drugiej misce mieszamy wodę z mlekiem.
Do mąki dolewamy pomału wodę z mlekiem cały czas miksując. Następnie wbijamy jajka, dodajemy olej i cukier. Miksujemy w dalszym ciągu, aż do dokładnego połączenia się wszystkich składników.
Tak przygotowane ciasto odstawiamy na ok. 30 minut.
2.Naleśniki smażymy na patelni bez dodawania już tłuszczu ( jest w cieście ), z obu stron, na ładny kolor.
Z porcji tej wyszło mi 8 dużych naleśników ( mam dużą patelnię ).
3.Ser przeciskamy dwukrotnie przez praskę, dodajemy do niego wszystkie pozostałe składniki farszu i mieszamy.
Na każdy naleśnik nakładamy porcję sera, zawijamy tak jak na krokiety.
4.Na patelni rozgrzewamy masło, posypujemy cukrem i cynamonem. Układamy naleśniki i smażymy z obu stron na piękny rumiany kolor.
Podajemy na ciepło.
Komentarze