Naleśniki z serem w chrupiącej, cynamonowej skórce

4.49 (177 ocen)

  • 60 min

Przepis mam od znajomej blogerki Domi. Jest rewelacyjny. Naleśniki pachną i smakują bajkowo. Polecam

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto naleśnikowe ( idealne do naleśników na słodko ):

    200 g mąki pszennej
    280 ml mleka
    250 ml wody
    2 jajka
    2 łyżki oleju
    czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżeczki cukru
    pół łyżeczki soli

    Składniki na farsz:

    500 g twarogu ( dałam 250 g tłustego i 250 g półtłustego )
    4 łyżki cukru
    2 żółtka
    4 łyżki śmietany ( ja dałam słodką 30% )
    1 łyżka cukru wanilinowego

    Dodatkowo:

    100 g masła
    1 łyżka cukru
    1 łyżka cynamonu
Wystaw ocenę:

4.49 (177 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki

Naleśniki z serem w chrupiącej, cynamonowej skórce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia i sól. Mieszamy.
    W drugiej misce mieszamy wodę z mlekiem.
    Do mąki dolewamy pomału wodę z mlekiem cały czas miksując. Następnie wbijamy jajka, dodajemy olej i cukier. Miksujemy w dalszym ciągu, aż do dokładnego połączenia się wszystkich składników.
    Tak przygotowane ciasto odstawiamy na ok. 30 minut.
  • 2. Naleśniki smażymy na patelni bez dodawania już tłuszczu ( jest w cieście ), z obu stron, na ładny kolor.
    Z porcji tej wyszło mi 8 dużych naleśników ( mam dużą patelnię ).
  • 3. Ser przeciskamy dwukrotnie przez praskę, dodajemy do niego wszystkie pozostałe składniki farszu i mieszamy.
    Na każdy naleśnik nakładamy porcję sera, zawijamy tak jak na krokiety.
  • 4. Na patelni rozgrzewamy masło, posypujemy cukrem i cynamonem. Układamy naleśniki i smażymy z obu stron na piękny rumiany kolor.
    Podajemy na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować