Naleśniki z serem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować ciasto naleśnikowe: do litrowego pojemnika wsypać mąkę, wlać rozbite jajo i mleko, dodać szczyptę soli. Ciasto ubić kuchenną rózgą lub mikserem, by miało konsystencję śmietany. Na patelni dobrze rozgrzać łyżeczkę tłuszczu i na gorący wlać małą chochelką ciasto, a potem – obracając patelnią – rozprowadzić je równo po całym dnie. Naleśniki smażyć na średnim ogniu po 2 min z każdej strony. Z tej ilości ciasta powinno wyjść 8 naleśników. Na każdym naleśniku rozsmarować 2-3 łyżeczki twarożku. Naleśniki złożyć w chusteczkę i podgrzać na patelni. Podawać ciepłe, polane śmietaną. Przybrać je połówkami truskawek (mrożone wcześniej rozmrozić) i posypać cukrem.
Naleśniki można również przybrać bitą śmietaną i truskawkami, polać polewą czekoladową.
Komentarze