Naleśniki z serem i truskawkami

0 (0 ocen)

  • 10 min

Najlepsze na niedzielne śniadanie!

  • 10 min

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe:
    - 10 dag mąki pszennej (lub krupczatki),
    - jajo,
    - szklanka mleka,
    - szczypta soli,
    - tłuszcz do smażenia
    Nadzienie i przybranie:
    - opakowanie twarożku homogenizowanego o smaku waniliowym,
    - 4-5 truskawek na osobę (mogą być mrożone),
    - 4 łyżki gęstej słodkiej śmietany,
    - cukier
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki Bita śmietana

Naleśniki z serem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować ciasto naleśnikowe: do litrowego pojemnika wsypać mąkę, wlać rozbite jajo i mleko, dodać szczyptę soli. Ciasto ubić kuchenną rózgą lub mikserem, by miało konsystencję śmietany. Na patelni dobrze rozgrzać łyżeczkę tłuszczu i na gorący wlać małą chochelką ciasto, a potem – obracając patelnią – rozprowadzić je równo po całym dnie. Naleśniki smażyć na średnim ogniu po 2 min z każdej strony. Z tej ilości ciasta powinno wyjść 8 naleśników. Na każdym naleśniku rozsmarować 2-3 łyżeczki twarożku. Naleśniki złożyć w chusteczkę i podgrzać na patelni. Podawać ciepłe, polane śmietaną. Przybrać je połówkami truskawek (mrożone wcześniej rozmrozić) i posypać cukrem.
    Naleśniki można również przybrać bitą śmietaną i truskawkami, polać polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować