Naleśniki z białym serem z dodatkiem sosu śliwowego. Urozmaicona wersja tradycyjnych naleśników z serem. W takiej wersji lubię je najbardziej. Zachęcam do zrobienia w swojej kuchni.
60 min
Składniki:
Naleśniki:
-2 szklanki mąki
-1 szklanka mleka
-1 szklanka wody mineralnej gazowanej
-2 jajka
-szczypta soli
-szczypta cukru
Nadzienie:
-2 kostki twarogu (500 g)
-2-3 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu greckiego
-cukier (do smaku)
-1 cukier waniliowy
Sos śliwkowy:
-0,5 kg śliwek
-pół szklanki wody
-około 3 łyżek cukru (ilość zależy od słodkości śliwek)
-1 cukier waniliowy
-cynamon do smaku
-1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Naleśniki z serem i sosem śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Naleśniki:
Jajka i mleko mieszamy rózgą. Dodajemy mąkę, miksujemy. Dolewamy wodę i miksujemy na gładkie ciasto. Odstawiamy na 30 min.
W małym rondelku rozgrzewamy niewielką ilość masła. Rozgrzaną patelnię smarujemy pędzelkiem zamoczonym w roztopionym maśle. Smażymy cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor. Gdy ciasto będzie zbyt gęste wystarczy dodać odrobinę mleka i wymieszać.
Nadzienie:
Do miski wkruszamy twaróg, dodajemy cukier, cukier waniliowy oraz śmietanę. Mieszamy do połączenia się składników.
Sos śliwkowy:
Śliwki umyć, osuszyć i przekroić na pół wyjmując pestki. Włożyć do garnka, dodać cukier (dosładzamy trochę aby było czuć lekko kwaskowatość śliwek), cukier waniliowy oraz cynamon. Wlać wodę i zagotować. Gotować na małym ogniu do miękkości śliwek oraz lekkiego odparowania wody. W miseczce mieszamy łyżkę mąki ziemniaczanej z niewielka ilością zimnej wody, dodajemy do gotujących się śliwek. Gotujemy do zgęstnienia sosu.
Wykonanie:
Na środek każdego naleśnika nakładamy łyżkę nadzienia serowego, składamy w trójkąty.
Naleśniki układamy na talerzu, polewamy sosem śliwkowym.
Podajemy od razu.
Smacznego :)
Komentarze