Naleśniki z serem i kisielem malinowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Polecam zrobić kisiel z malin. Z naleśnikami palce lizać. Zrobiłam wersję mało słodką.

  • 30 min

Składniki:

  • ciasto:
    150 g mąki
    1 jajko
    1 szklanka mleka
    sól szczypta
    woda mineralna
    3 łyżki oleju
    1 kostka czekolady gorzkiej

    ser:
    200 g sera twarogowego
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1/2 szklanki jogurtu greckiego
    1 żółtko

    kisiel malinowy:
    1,5 szklanki malin
    1/2 szklanki wody
    1 łyżka mąki ziemniaczanej płaska
    2 łyżeczki cukru

Naleśniki z serem i kisielem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • naleśniki smażone 1.
    Mąkę przesiewam do wysokiego pojemnika, dodaję jajko, sól, mleko, wodę, olej i miksuję blenderem. Odstawiam ciasto na godzinę do lodówki. Naleśniki smażę na patelni ale bez oleju. Patelnię posmarowałam olejem kiedy smażyłam pierwszego naleśnika.

    Ser przekładam do miski, dodaję jogurt, cukier i cukier waniliowy, żółtko i miksuję mikserem.
  • kisiel malinowy 2. Maliny przekładam do garnka, wlewam połowę wody, dodaję cukier i zagotowuję na wolnym ogniu. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczam w reszcie wody i dodaję do gotujących się malin. Energicznie mieszam i wyłączam palnik jak kisiel zrobi się gęsty.

  • naleśniki posmarowane 3. Kisiel wylewam na talerz. Naleśniki kroję na pół i smaruję serem. Układam na kisielu, posypuję startą czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy