Naleśniki z serem cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki ciasta należy zmiksować. Przykryć i odstawić na 20 minut żeby mąka spęczniała.
2.Nadzienie: białka należy oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z połową cukru pudru i cukrem waniliowym na puszysta masę. Białka ubić z resztą cukru.
3.Cytrynę sparzyć, otrzeć skórkę i wycisnąć sok.
4.Zmielony ser wymieszać z sokiem, skórką, żółtkami. Delikatnie domieszać pianę z białek.
5.Z ciasta usmażyć naleśniki na małej ilości tłuszczu (z podanej porcji wychodzi 12 naleśników). Na każdym naleśniku położyć łyżkę masy serowej, zwinąć w rulony, ułożyć w formie żaroodpornej i zapiec ok. 20 minut w temp. 190 stopni. Podawać z ulubioną konfiturą owocową. W moim przypadku jagodowa.
Porady
Naleśniki mają cytrynowy smak, dla amatorów bardziej słodszych należy zwiększyć ilość cukru pudru.
Komentarze