Naleśniki z powidłami śliwkowymi i cynamonem

4.5 (153 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Naleśniki z powidłami śliwkowymi i cynamonem to pyszny smakołyk, do którego św. Mikołaj trafi nawet przy zgaszonym świetle..po zapachu.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO NALESNIKOWE::
    - mąka pszenna (poznańska): 4 łyżki
    - mleko: 200 mililitrów
    - jajka: 3 sztuki
    - masło (niesolone): 4 łyżeczki
    - woda minerelna (gazowana): 50 mililitrów
    - sól (mmniej niż pół płaskiej łyżeczki): 0.5 szczypty
    - cukier waniliowy: 1 łyżka
    - olej (rzepakowy): 2 łyżki
    DODATKI::
    - powidła śliwkowe: 4 łyżki
    - cynamon (mielony): 0.5 łyżeczki
    - cukier puder: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Naleśniki z powidłami śliwkowymi i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka roztrzepać rózgą, dodać resztę składników,zmiksować na gładkie ciasto (rzadkie, takie ma być).
  • 2. Masło roztopić na patelni, przelać do miski,odstawić w chłodne miejsce.
  • 3. Na patelnię, na której roztopiliśmy masło wlać olej, rozgrzać. Wlać niewielką ilość ciasta, poruszając patelnią rozlać ciasto na całej powierzchni. Smażyć cienkie naleśniki.
  • 4. Powidła wymieszać z cynamonem.
  • 5. Naleśniki smarować powidłami,zwijać w ruloniki. Posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Powidła śliwkowe Cynamon Jajka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować