Naleśniki lubią chyba wszyscy. Można podawać je na wiele sposób i za to je uwielbiam:). Serwowane z serem przypominają mi smak dzieciństwa. Dodatkowo urozmaiciłam je smakiem porzeczki- wyszły pyszne!
Składniki:
Ciasto (wychodzi z niego około 6-7 naleśników):
• 2 szklanki mleka,
• 1,5 szklanki mąki,
• 2 jajka,
• 1,5 łyżki cukru,
• Szczypta proszku do pieczenia
• Olej do smażenia.
Dodatkowo:
• Bita śmietana do podania,
• Około 300-350 g białego sera ( najlepiej mielony),
• Ok. 3 łyżki cukru pudru do smaku,
• Około ¾ szklanki owoców czarnej porzeczki.
Naleśniki z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko wlewamy do miski. Dodajemy do niego pozostałe składniki ciasta i dokładnie miksujemy. Gotowe ciasto wylewamy porcjami na rozgrzany olej i smażymy naleśniki z obu stron do zrumienienia.
Upieczone naleśniki smarujemy porzeczkowym serem. Zwijamy (np. w rulon).
Naleśniki podajemy z bitą śmietaną. Dekorujemy świeżymi listkami porzeczki oraz owocami.
2.Ser przekładamy do miski. Dokładamy do niego cukier oraz część owoców. Dokładnie miksujemy. Dokładamy pozostałe owoce i ponownie miksujemy. Serkiem przekładamy naleśniki.
Komentarze