Naleśniki z serkiem i pigwą

0 (0 ocen)

  • 45 min

Dostałam ostatnio sporo pigwy i trzeba ją jakoś wykorzystać .Naleśniki z pigwą były naprawdę pyszne.

  • 45 min

Składniki:

  • 1 szkl mąki pszennej
    1 szkl mleka
    1 jajko
    2 białka
    1 łyżeczka cukru brązowego
    sól 1 szczypta
    4 pigwy
    2 łyżki cukru
    cynamon
    4 gożdziki
    1/2 kora cynamonu
    1 serek danio waniliowy

Naleśniki z serkiem i pigwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pigwę obieramy kroimy i gotujemy z cukrem ,cynamonem, gożdzikami aż będzie miękka.Odsączamy i kroimy w kostkę.
    Białka ubijamy ze szczyptą soli. Do miski dajemy mąkę ,mleko,cukier,żółtko mieszamy mikserem
    .Do wymieszanej masy dodajemy białka mieszamy delikatnie ale już ręcznie.Jeżeli masa wyjdzie za gęsta to można dolać mleka albo wody mineralnej gazowanej.
    Smażymy naleśniki na złoty kolor z dwóch stron.
    Usmażone naleśniki smarujemy serkiem i na połowie rozkładamy kawałki pigwy składamy na pół.Można posypać cukrem pudrem i cynamonem.


    POLECAM!!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy