NALEŚNIKI Z OTRĘBAMI I GRANATEM

0 (0 ocen)

  • 45 min

W młynie kupiłam dużą porcje otrąb pszennych i oprócz dodawania ich do chleba, dzisiaj postanowiłam je wykorzystać do naleśników.

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto naleśnikowe:


    1 szklanka mleka
    2 jaja
    1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka otrębów pszennych
    2-3 łyżki oleju
    szczypta soli
    2 łyżeczki cukru
    gazowana woda mineralna, tyle ile zabierze ciasto


    Do naleśników proponuję:


    250 ml śmietany kremówki 30-36%
    owoc granatu, lub inne świeże owoce

Naleśniki z otrębami i granatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto naleśnikowe:
    1. Mleko, jaja, mąkę i otręby miksujemy na najwyższych obrotach, dodajemy sól, cukier i olej, ciasto odstawiam na pół godziny żeby odpoczęło.

    2. Do odstanego ciasta dodajemy gazowaną wodę mineralną. Ponownie miksujemy i pieczemy cienkie naleśniki. Konsystencja ciasta powinna być dość gęsta, ale lejąca.


Porady

1. Śmietanę ubijamy na sztywno, jeśli potrzebujecie więcej słodyczy, to do ubijanej śmietany można dodać cukier puder. Gotowe upieczone naleśniki smarujemy bitą śmietaną i posypujemy nasionami granatu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy