Naleśniki z pysznym orzechowym nadzieniem polane czekoladą, udekorowane gałką lodów
Składniki:
Naleśniki
szkl mąki
jajko
woda
mleko
Nadzienie:
200 g zmielonych orzechów włoskich lub pekan
100 g brązowego cukru
80 g śmietany kremówki
40 ml rumu (można zastąpić aromatem rumowym, do smaku)
Dekoracja:
sos czekoladowy:
3 łyżki mleka
4 kostki czekolady mlecznej
lody - najlepiej o smaku cytrynowym
Naleśniki z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Naleśniki:
z podanych składników wyrabiamy ciasto, smażymy naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni.
2.Składniki na nadzienie mieszamy ze sobą. Gotowym nadzieniem smarujemy naleśniki i składamy je w trójkąt.
3.W rondelku gotujemy mleko, dodajemy czekolade i mieszamy do uzyskania sosu.
Naleśniki podgrzewamy w mikrofalówce. Szybko polewamy sosem oraz na każdy naleśnik nakładamy gałkę lodów.
Komentarze