Naleśniki z orzechami

0 (0 ocen)

Naleśniki z pysznym orzechowym nadzieniem polane czekoladą, udekorowane gałką lodów

Składniki:

  • Naleśniki
    szkl mąki
    jajko
    woda
    mleko

    Nadzienie:
    200 g zmielonych orzechów włoskich lub pekan
    100 g brązowego cukru
    80 g śmietany kremówki
    40 ml rumu (można zastąpić aromatem rumowym, do smaku)

    Dekoracja:
    sos czekoladowy:
    3 łyżki mleka
    4 kostki czekolady mlecznej
    lody - najlepiej o smaku cytrynowym

Naleśniki z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Naleśniki:
    z podanych składników wyrabiamy ciasto, smażymy naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni.
  • 2. Składniki na nadzienie mieszamy ze sobą. Gotowym nadzieniem smarujemy naleśniki i składamy je w trójkąt.
  • 3. W rondelku gotujemy mleko, dodajemy czekolade i mieszamy do uzyskania sosu.
    Naleśniki podgrzewamy w mikrofalówce. Szybko polewamy sosem oraz na każdy naleśnik nakładamy gałkę lodów.

Komentarze

Podobne przepisy