Naleśniki z nadzieniem czekoladowo - gruszkowym

0 (0 ocen)

słodkie śniadanie dla malucha

Składniki:

  • 8 miękkich gruszek
    8 łyżek cukru
    1 cytryna
    budyń o smaku czekoladowym
    cynamon
    4 jajka
    2 szklanki mąki
    2 szklanki mleka
    sól
    olej do smażenia

Naleśniki z nadzieniem czekoladowo - gruszkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • karmel 1. Gruszki umyć obrać wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę.
    W garnuszku najlepiej z teflonem wsypać cukier, postawić na ogniu, nie mieszać, ruszać rondlem aż cukier zbrązowieje.
  • nadzienie 2. Zestawić z ognia, wlać szklankę wody, i sok z cytryny. Postawić z powrotem na ogniu i rozpuścić. Wrzucić pokrojone gruszki. Gotować tak długo aż staną się miękkie. W szklance rozpuścić 3 łyżki budyniu ( ja rozpuściłam w 6 łyżkach wody ) i dodać do gruszek mieszając. Gotować tak długo aż masa stanie się gęsta.
  • naleśniki 3. Jajka zmiksować, dodać mleko i mąkę naprzemiennie. Odstawić na ok. 30 minut. Naleśniki są wtedy bardziej puszyste.
    Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i usmażyć naleśniki z obu stron na rumiano.
  • naleśniki 4. Gotowe naleśniki napełnić farszem i zwinąć w rulonik. Posypać cynamonem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy