Naleśniki z nadzieniem czekoladowo - gruszkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gruszki umyć obrać wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę.
W garnuszku najlepiej z teflonem wsypać cukier, postawić na ogniu, nie mieszać, ruszać rondlem aż cukier zbrązowieje.
2.Zestawić z ognia, wlać szklankę wody, i sok z cytryny. Postawić z powrotem na ogniu i rozpuścić. Wrzucić pokrojone gruszki. Gotować tak długo aż staną się miękkie. W szklance rozpuścić 3 łyżki budyniu ( ja rozpuściłam w 6 łyżkach wody ) i dodać do gruszek mieszając. Gotować tak długo aż masa stanie się gęsta.
3.Jajka zmiksować, dodać mleko i mąkę naprzemiennie. Odstawić na ok. 30 minut. Naleśniki są wtedy bardziej puszyste.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i usmażyć naleśniki z obu stron na rumiano.
4.Gotowe naleśniki napełnić farszem i zwinąć w rulonik. Posypać cynamonem.
Komentarze