Naleśniki z mięsem z rosołu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy naleśniki: jajka roztrzepujemy z mlekiem i 1 łyżką oleju, dodajemy mąkę i szczyptę soli i miksujemy na gładkie ciasto. Gdyby było za gęste, dodajemy odrobinę wody. Smażymy cienkie naleśniki, za każdym razem patelnię smarujemy cieniutką warstwą oleju. Z podanej ilości składników powinno wyjść 8 naleśników o średnicy 22 cm.
2.Przygotowujemy farsz: mięso wraz z warzywami mielimy w maszynce do mięsa. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju do zrumienienia, dodajemy do mięsa, mieszamy. Dodajemy jajko, przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
3.Farsz rozsmarowujemy na naleśnikach, zwijamy w rulony. Układamy w formie do zapiekania wysmarowanej niewielka ilością masła. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni najpierw pod przykryciem przez 20-25 minut, następnie posypujemy wierzch startym serem i zapiekamy jeszcze 5-10 minut.
Porady
Naleśniki można przygotować według własnego, sprawdzonego przepisu.
Farsz można wykorzystać do krokietów lub jako nadzienie do warzyw.
Komentarze