Naleśniki z mięsem z rosołu

4.94 (157 ocen)

Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa i części warzyw z rosołu.

Składniki:

  • na naleśniki:
    2 jajka
    1,25 szklanki mąki pszennej
    1,3 szklanki mleka
    2 łyżki oleju
    sól

    na farsz:
    400 g gotowanego mięsa z rosołu
    100 g warzyw z rosołu
    1 jajko
    1 mała cebula
    1 łyżka oleju
    sól
    pieprz

    dodatkowo:
    4 łyżki tartego żółtego sera
    masło do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

4.94 (157 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki z mięsem z rosołu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy naleśniki: jajka roztrzepujemy z mlekiem i 1 łyżką oleju, dodajemy mąkę i szczyptę soli i miksujemy na gładkie ciasto. Gdyby było za gęste, dodajemy odrobinę wody. Smażymy cienkie naleśniki, za każdym razem patelnię smarujemy cieniutką warstwą oleju. Z podanej ilości składników powinno wyjść 8 naleśników o średnicy 22 cm.
  • 2. Przygotowujemy farsz: mięso wraz z warzywami mielimy w maszynce do mięsa. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju do zrumienienia, dodajemy do mięsa, mieszamy. Dodajemy jajko, przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
  • 3. Farsz rozsmarowujemy na naleśnikach, zwijamy w rulony. Układamy w formie do zapiekania wysmarowanej niewielka ilością masła. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni najpierw pod przykryciem przez 20-25 minut, następnie posypujemy wierzch startym serem i zapiekamy jeszcze 5-10 minut.

Porady

Naleśniki można przygotować według własnego, sprawdzonego przepisu. Farsz można wykorzystać do krokietów lub jako nadzienie do warzyw.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Farsz

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować