Naleśniki z meksykańskim sosem

0 (0 ocen)

  • 40 min

proste

  • 40 min

Składniki:

  • naleśniki
    1 jajko
    1 szkl mleka
    1 szkl wody
    3 łyżki oleju
    sól
    2 łyżeczki cukru
    mąka

    nadzienie
    600 g mięsa drobno mielonego
    1 papryka
    2 ząbki czosnku
    1 papryczka chili
    1 puszka czerwonej fasoli 400 g
    1 puszka całych pomidorów 400 g
    1 cebula
    tłuszcz do smażenia
    sól
    pieprz
    oregano
    majeranek
    bazylia

Naleśniki z meksykańskim sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    naleśniki:
    Jajka wybić do miski, rozmieszać przy pomocy rózgi, dodać wodę, mleko, olej, sól i cukier.
    Następnie dodawać mąkę tyle by ciasto miało konsystencję słodkiej śmietany.
    Gdyby potrzebne były naleśniki grubsze należy dodać więcej mąki.
    Usmażyć naleśniki na dużej patelni.

    w głębokiej patelni lub rondlu rozgrzać tłuszcz, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, następnie mięso i mieszając rozdrabniać je by nie zbiło się w duże kawałki. Następnie dodać pokrojoną paprykę, fasolę z puszki razem z zalewą, lekko rozdrobnione pomidory razem z przecierem i przyprawić do smaku.
    Dusić pod przykryciem ok godzinę na wolnym ogniu, od czasu do czasu podlać wodą.
    Na koniec sos odparować.
    Nadziewać naleśniki.

Komentarze

Podobne przepisy