Naleśniki z meksykańskim farszem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Bardzo lubię naleśniki. Akurat pod ręką miałam mięso mielone, czerwoną fasolę oraz pomidory i tak powstały te naleśniki. Są rewelacyjne!

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Na naleśniki (11 sztuk):
    - 2 jajka
    - 2 szklanki mleka
    - 2 szklanki mąki
    - szczypta soli

    Na farsz:
    - 500 gram mięsa mielonego z łopatki
    - puszka czerwonej fasoli
    - puszka pomidorów krojonych
    - sól, pieprz, ostra i słodka papryka
    - łyżka koncentratu pomidorowego

    Na sos:
    - pół kostki drobiowego rosołku
    - woda
    - łyżka mąki
    - łyżka śmietany do zupy
    - 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    - bazylia
    - sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki z meksykańskim farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • naleśniki 1. Przygotować ciasto na naleśniki. 2 jajka roztrzepać ze szczyptą soli. Następnie dodać mleko i wymieszać z jajkami. Potem dosypać mąkę i dokładnie tak aby nie było grudek połączyć z resztą składników. Ciasto nie może być za gęste ani zbyt leiste. Piec cienkie naleśniki po kilka minut z obydwu stron.
  • 2. Na smalcu usmażyć mięso, rozdzielajać je łopatką na małe kawałeczki. Doprawić solą, pieprzem oraz paprykami ostrą i słodką. Dusić jeszcze kilkanaście minut na małym ogniu pod przykryciem. Przygotować garnek na sos i używając druszlaka odcedzić pomidory - kawałki będą potrzebne do farszu natomiast z pomidorowej wody zrobimy sos. Do mięsa dodać fasolę, kawałki pomidorów oraz łyżkę koncentratu pomidorowego i wszystko wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Odstawić.
  • 3. Do wody z pomidorów dodać jeszcze trochę wody i podgrzać. Rozpuścić w nich pół kostki rosołowej a następnie dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Przygotować zatrzepkę. W 1/3 szklanki wody roztrzepać łyżkę mąki ze szczyptą soli, dodać smietanę i wymieszać wszystko tak aby nie było grudek. Zatrzepać sos. Doprawić solą, pieprzem oraz bazylią.
  • 4. Na naleśniki nakładać ciepły farsz. Najlepiej złożyć w rulonik wtedy do środka wejdzie dużo farszu. Polać gorącym sosem pomidorowym.

Porady

Wytrawne naleśniki składa się w kopertkę. Wybrałam rulon bo wchodzi do niego dużo farszu i lepiej się go składa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować