• Naleśniki z mąki żytniej razowej

    Dodane przez: Elżbieta Iwanicka

  • Naleśniki z mąki żytniej razowej mają orzechowy smak - mi smakują bardziej niż te ze zwykłej mąki, a są na pewno zdrowsze. Nie ma problemu z ich smażeniem, nie trzeba więc dodawać mąki pszennej.

  • Naleśniki z mąki żytniej razowej

    Składniki

    0,5 litra mleka
    1 szklanka przegotowanej wody
    ok. 2 szklanki mąki żytniej razowej typ 2000
    jajko
    szczypta soli
    odrobina oleju do smażenia

  • Sposób przygotowania

    1.

    Ręczną trzepaczką mieszamy mleko, wodę, mąkę i jajko, dodając do ciasta szczyptę soli. Ciasto powinno bez problemu wylewać się z chochelki.

    2.

    Na patelni rogrzawamy odrobinę oleju, a następnie rozcieramy go po dnie patelni złożonym papierowym ręcznikiem. Wlewamy ciasto i smażymy, aż się zetnie i zrumieni od spodu. Przewracamy naleśnik i smażymy z drugiej strony. Naleśniki nie mogą być grube, bo ciasto w środku może pozostać surowe, należy je także smażyć na średnim ogniu, aby woda z ciasta mogła spokojnie odparować.

  • Rady

    Naleśniki smakują rewelacyjnie z powidłami lub duszonymi jabłkami z cynamonem.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    zdrowie_na_talerzu, dania_dla_urody
  • dodaj komentarz

    18 komentarzy

    • Gość
      2013-05-18T15:42:42+02:00 gość IP: 109.76.*.*
      Witam,
      Przepis wyglada apetycznie, ale zastanawiam sie, czy mleko krowie mozna zastapic mlekiem ryzowym lub migdalowym?
    • Elżbieta Iwanicka
      2013-05-20T13:29:04+02:00 Elżbieta Iwanicka
      Nigdy nie używałam mleka ryżowego czy migdałowego, tak więc nie wiem, czy z takim mlekiem naleśniki by się udały. Ale można poeksperymentować :-). Ja sama mieszam różne składniki i sprawdzam efekt: czasami jest rewelacyjny, a czasami dowiaduję się, że to połączenie dobre nie jest :-)
    • Gość
      2013-05-29T13:54:33+02:00 XYz (gość) IP: 213.158.*.*
      jak najbardziej można, ale lepsze są z wodą gazowaną (zamiast mleka), która nadaje ciastu miękkości i puszystości a nie dominuje smaku :)
    • Gość
      2013-07-05T19:10:51+02:00 gość IP: 77.254.*.*
      wlasnie je zrobilem :) sa przepyszne i sie zajadam :)
    • Gość
      2013-07-12T14:30:28+02:00 aga (gość) IP: 91.226.*.*
      a mi nie wyszły :( połamały się o co chodzi?
    • Gość
      2013-07-13T16:10:27+02:00 MegiG (gość) IP: 83.4.*.*
      Mi tez sie połamany :(
    • Gość
      2013-07-21T13:23:57+02:00 polina (gość) IP: 31.61.*.*
      A ja dodałam wodę gazowana i to był chyba błąd- na patelni powstawały duże bąble powietrza, ciasto nie wiązało się ze sobą. Kiedy z jednej strony były juz wypieczone na mocno brązowy kolor (żeby nie napisac lekko przypalone), nie dało się przewrócić na drugą stronę, bo środek był jakby surowy. Starałam się robić cienkie. Coś przekombinowałam. Może to ta gazowana woda?
    • Gość
      2013-07-26T14:31:21+02:00 Gość (gość) IP: 89.67.*.*
      Mnie też nie wyszły, przepis przekombinowany, wydaje mi się że z takich składników z dodatkiem mąki pełnoziarnistej nic dobrego wyjść nie może, polecam zamiast mleka i wody dodać śmietanę i zrobić omlety, mega puszyste i pycha ;)
    • Gość
      2013-09-04T21:46:18+02:00 bananoooo (gość) IP: 31.61.*.*
      A ja zrobilem bez wody, dopiero jak smazylem poszukalem przepisu :D Wyszły mniammmmm, do tego masa krowkowa, ser biały, dżem i galaretka pina colada ;)
    • Gość
      2013-09-15T11:24:33+02:00 gość IP: 37.31.*.*
      Dopiero po dodaniu drugiego jajka mniej sie rozpadały.
    • Gość
      2014-01-15T23:12:52+01:00 gość IP: 93.159.*.*
      Mnie na początku też nie wychodziły, trzeba podpiekać na małym ogniu, by dać im czas na wysuszenie i nie lać grubej warstwy ciasta. Ja na pół porcji dałam całe jajko
    • Gość
      2014-01-21T13:40:14+01:00 gość IP: 188.191.*.*
      nie wyszły chyba przez dodanie wody bo wczesniej miałam inny przepis i wychodziły
    • Gość
      2014-01-23T20:48:22+01:00 Monia (gość) IP: 87.206.*.*
      Mnie niestety wychodzą w środku surowe chociaż bardzo długo się robią na małej mocy. myślę, że 10min. na jednego naleśnika to jest długo za długo. nie jest to najlepsza opcja dla osób, które chcą zrobić naleśniki w ciągu pół godziny.
    • Gość
      2014-02-16T16:50:36+01:00 Ewa (gość) IP: 188.146.*.*
      Ja mam nieco inny przepis i naleśniki wychodzą. Skazy się je tak samo jak normalne. Przepis: 2 jajka rozbjam mikserem z 1 łyżka cukru, dodaje 1 szklankę mleka i 1 szklankę mąki pszennej razowej typ 2000, po chwili czynność powtarzam (czyli znowu daje 1 szkl. mleka i 1 szkl. mąki). Na koniec pół płaskiej lyzeczki proszku do pieczenia.lektury Wymieszana masa jest gotowa. Na patelnie wlewać odrobinę oleju rzepakowego i smazyc tak jak normalne naleśniki. Pierwszy zawsze nie wychodzi. :-) zjadam go ja :-) Następne z dzemem moje dzieciaki. Smak może trochę inny, ale ogólnie smakują dobrze. Pozdrawiam.
    • Gość
      2014-02-27T15:15:39+01:00 gościówa (gość) IP: 89.73.*.*
      Zrobiłam, ale z problemami, 3 pierwsze wylądowały w koszu - rozpadały się. Próbowałam na 3 patelniach! Szkoda. Ja również dodałam całe jajko na pół porcji, więc potem, żeby się nie rozpadały, zmiksowałam, żeby były gładsze - trzepaczka jednak nie jest tak dokładna, i dodałam łyżkę oliwy do ciasta - pomogło. Nie wiem czy powtórzę. Też wydaje mi się że 10 minut na 1 naleśnik, albo nawet na 1 stronę 1 naleśnika... to długo. Zrobiłam nadzienie z zielonej soczewicy, cebulki i kminu rzymskiego, pewnie pasowałby sos z pomidorów...
    • sonieczka
      2014-02-27T15:46:58+01:00 sonieczka
      ciasto naleśnikowe musi przynajmniej pół godziny odpocząć, w tym czasie mąka zmienia swoją konsystencję, nie znam fachowego określenia.
    • Gość
      2014-03-01T21:56:10+01:00 gość IP: 83.4.*.*
      Jedno jajko w powyższych proporcjach to zdecydowanie za mało, żeby mogły się nie rozpadać. Radzę dorzucić jeszcze ze 2. Autorkę powyższej pomyłki, bo przepisem tego nie nazwę, mam ochotę nakarmić tym co wylądowało w moim śmietniku.
    • Gość
      2014-04-05T23:18:55+02:00 gość IP: 89.72.*.*
      Nie ma to jak wyrzucić dobre jedzenie do kosza tylko z tego powodu, że się rozpadło i przez to nieestetycznie wygląda. Nie jestem jakimś fanatykiem który wyrywa włosy z głowy nad każdą niezjedzoną bułką, ale takie marnotrawstwo wk*rwia mnie niemiłosiernie.

Dodane przez: Elżbieta Iwanicka

Elżbieta Iwanicka 40

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-01-07T17:43:47+01:00

13926 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »