Naleśniki mogą być także zdrowym obiadem. Wystarczy zamienić zwykłą makę, na jej zdrowszy odpowiednik :)
30 min
Składniki:
Naleśniki
(przepis na 3-5 naleśników - zależności od grubości i wielkości patelni)
szklanka mąki z cieciorki
1,5 szklanki wody gazowanej
jajko
szczypta soli
łyżka oliwy z oliwek
Pasta brokułowa
mały, ugotowany brokuł
50g fety
2 łyżki musztardy rosyjskiej
Naleśniki z mąki z ciecierzycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski miksera przesypujemy mąkę, dodajemy sól, jajko i wodę gazowaną. Miksujemy, pod koniec miksowania dodajemy oliwę. Ciasto powinno być gładkie, bez grudek.
Smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni.
2.Wszystkie składniki przekładamy do blendera, miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Przekładamy do miseczki.
Wystudzone naleśniki smarujemy pastą brokułową ( tak grubo, jak lubimy), składamy na pół. Jeśli ktoś lubi, można polać je sosem czosnkowym.
Smacznego :)
Komentarze