Naleśniki z kurczakiem i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 35 min

Naleśniki z wybornym nadzieniem z delikatnego drobiowego mięsa z pieczarkami w kremowym sosie. Bardzo łatwe i smaczne danie dla smakosza grzybów.

  • 35 min

Składniki:

  • Naleśniki wersja Ekstrawagancka (8 naleśników):
    1 mała pomarańcza
    15 dag mąki
    3 jajka
    1/2 łyżeczki soli
    50 g roztopionego masła
    1 i 1/2 szklanki mleka
    tłuszcz do smażenia, bądź skórka z boczku
    10 gałązek rozmarynu - niekoniecznie

    Naleśniki zwykłe (8-10 naleśników):
    1 szklanka wody
    1 szklanka mleka
    2 jajko
    20 dag mąki
    szczypta soli

    Nadzienie:
    5 dymek
    25 dag pieczarek
    2 łyżki soku z cytryny
    50 dag fileta z kurczaka
    2 łyżki oliwy z oliwek bądź oleju
    200 g śmietany 18%
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki Sosy

Naleśniki z kurczakiem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto naleśnikowe I :
    Pomarańczę dobrze umyć, skórkę dobrze zetrzeć, a z owocu wycisnąć sok i odstawić. Mąkę wymieszać z jajkiem, skórką pomarańczową, solą i listkami rozmarynu z dwóch gałązek. Mieszając dodawać roztopione masło i mleko, aż powstanie płynne ale gęste ciasto.

    Ciasto naleśnikowe II:
    Oddzielić żółtka od białek, białka ubić z szczyptą soli na pianę. Do ubitej piany dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Następnie do jajek dodawać powoli przesianą mąkę. gdy dodamy ok połowę mąki do masy wlewamy mleko. Ciągle mieszamy. Dodajemy drugą połowę maki i szklankę wody.
  • 2. Dymkę i oczyszczone grzyby myjemy pod bieżącą wodą, odsączamy i kroimy w cienkie plastry. Pieczarki skrapiamy sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Fileta myjemy i kroimy w cienkie pasma.
  • 3. W rondlu rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i obsmażamy mięso z każdej strony. Przyprawiamy solą i pieprzem, zdejmujemy z rondla i odstawiamy.
    Do rondla wlewamy resztę oliwy i smażymy grzyby na dużym ogniu przez ok 5 minut. Po 3 minutach dodajemy dymkę.
  • 4. Do przesmażonych grzybów dodajemy mięso, sok z pomarańczy i śmietanę. Wszystko dusimy na małym ogniu bez przykrycia przez ok 10 minut.
  • 5. Na gorącym tłuszczu bądź patelni przesmarowanej skórką z boczku smażymy naleśniki. Każdy smarujemy nadzieniem i zawijamy. Podajemy przyozdobione gałązkami rozmarynu.

Porady

Przygotowane ciasto naleśnikowe należy pozostawić pod przykryciem na ok 30 minut, pozwoli to mące napęcznieć. Naleśniki będą wtedy lżejsze i łatwiej będą się smażyły. Do naleśników zamiast wody przegotowanej można użyć mineralnej gazowanej to również spowoduje że ciasto będzie lżejsze. Zamiast pieczarek można użyć innych grzybów. Jeżeli zostaje mi coś z nadzienia dorabiam na tej bazie trochę sosu. Gotowe naleśniki z nadzieniem można dodatkowo posypać serem i zapiec w piecu. Smakują wyśmienicie z sosem lub dipem tzatziki, który jest wśród moich przepisów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kurczak Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować