Naleśniki z kremem orzechowym

4.51 (164 ocen)

  • 45 min

Słodka chwila zapomnienia :)

  • 45 min

Składniki:

  • naleśniki:
    (na 6 sztuk)
    2 jajka
    1/2 szklanki mąki
    1/2 szklanki mleka
    4 łyżki cukry
    1 łyżeczka cukru z wanilią i kardamonem

    krem:
    100g orzechów włoskich
    1/3 szklanki mleka
    50 g cukru
    30 g masła

    do dekoracji:
    1/3 tabliczki czekolady + 3 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.51 (164 ocen)

Naleśniki z kremem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Całe jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę, dodać resztę składników i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Na rozgrzanej patelni smażyć naleśniki na złoty kolor.
  • 2. Mleko i cukier doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut, dodać orzechy i po 3 minutach masło. Kiedy składniki się połączą zdjąć z ognia i lekko przestudzić.
  • 3. Naleśniki smarować kremem i składać. Czekoladę i mleko rozpuścić na parze. Naleśnika polać przed podaniem czekoladą. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa orzechowa Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować