Naleśniki z kremem

0 (0 ocen)

  • 45 min

Ciemne naleśniki z waniliowym kremem budyniowym

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto:
    pół szklanki mleka
    pół szklanki wody gazowanej
    pół szklanki mąki
    1 jajko
    1 łyżka kakao
    kilka kropli aromatu pomarańczowego

    Krem:
    3 jajka
    2 łyżki cukru
    pół szklanki mleka
    1 łyżka mąki
    pół łyżki masła

Naleśniki z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować ciasto z podanych składników i odstawić na 30 miin do lodówki. W tym czasie przygotować krem: Wymieszać w ganku żółtka z cukrem, mlekiem i mąką. Mieszać na wolnym ogniu, aż do zgęstnienia. Dodać masło. Ubić sztywną pianę z białek i delikatnie połączyć, gdy masa jeszcze gorąca. Naleśniki usmażyć i nakładać po porcji kremu. Zawinąć w rulon. Naczynie żaoodporne wysmarować tłuszczem i połozyć naleśniki. Zakryć folią aluminiową. Piec ok 30 min w 180 stopniach.

Porady

Do kremu można dodać posiekane orzechy i wiórki kokosowe. Naleśniki można podawać z konfiturą wiśniową i jogurtem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy