Naleśniki z kaszą jęczmienną, mięsem i ostrą surówką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Doskonała alternatywa tradycyjnych naleśników na słodko i do tego bardzo zdrowa! Jedzmy kaszę w każdej postaci!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Farsz:
    1,5 szklanki kaszy jęczmiennej
    30 dkg surowego mięsa mielonego
    2 średnie cebule
    3 łyżki masła
    2 jajka
    kostka bulionowa
    natka pietruszki świeża lub suszona
    papryka słodka w proszku
    pieprz, sól
    tłuszcz do smażenia

    Surówka:
    3 duże marchewki
    3 łyżki tartego chrzanu
    śmietana
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki z kaszą jęczmienną, mięsem i ostrą surówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Usmażyć około 30 naleśników według własnego sprawdzonego przepisu.
  • 2. Kaszę wypłukać, zalać 4 szklankami wody, dodać kostkę bulionową i gotować na małym ogniu do czasu aż woda całkowicie wyparuje. Cebule pokroić w kostkę i smażyć z dodatkiem masła na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodać mięso mielone i smażyć do miękkości ciągle mieszając. Odlać nadmiar tłuszczu, ostudzić. Chłodną kaszę połączyć z masą cebulowo-mięsną, dodać natkę pietruszki, przyprawy do smaku i na końcu wpić jajka. Wszystko razem wymieszać.
  • 3. Marchew umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać tarty chrzan i odrobinę śmietany. Wszystko razem wymieszać.
  • 4. Naleśniki smarować farszem i składać w ćwiartki lekko dociskając. Obsmażać z obydwu stron na rumiano.
  • 5. Gorące naleśniki podawać z przygotowaną ostrą surówką.

    Smacznego!

Porady

Polecam usmażyć "blade" naleśniki ze względu na ich ponowne smażenie z farszem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować