Naleśniki z karmelizowanymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Jajka ubić z cukrem i solą. Ubijając dodać mąkę, mleko i wodę. Odpowiedni przygotowanie ciasto jest dość rzadkie, a jednocześnie oblepia włożoną do niego łyżkę. Naleśniki smażyć na rozgrzanej ceramicznej lub teflonowej patelni posmarowanej odrobiną masła w następujący sposób - wlewać pół chochli ciasta na patelnię poruszając nią tak, by powstała jak najcieńsza warstwa. Gdy ciasto zacznie się rumienić obrócić naleśnik na drugą stronę i smażyć przez minutę. Gdy wszystkie naleśniki będą gotowe, przygotować nadzienie. Jabłka obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wsypać cukier. Gdy zacznie brązowieć, dodać masło i wymieszać. Po chwili dorzucić jabłka, oprószyć cynamonem. Dodać miód i mieszając gotować jabłka około 5 minut. Naleśnik złożyć na pół i jeszcze raz na pół. W tak przygotowane kieszonki nałożyć gotowe nadzienie. Identyczne postąpić z resztą naleśników.
Komentarze