Naleśniki z jagodami

4.5 (174 ocen)

  • 45 min

Nie znam osoby, która nie lubi :-)

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    300 g mąki pszennej
    250 ml mleka
    2 jajka
    2 łyżeczki cukru
    pół łyżeczki soli
    2 łyżki oleju
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    woda ( ilość zależy od gęstości ciasta )

    Dodatkowo:
    1/2 kg jagód
    4 łyżki cukru
    200 ml gęstej śmietany ( można zastąpić jogurtem naturalnym )
    cukier trzcinowy do posypania całości
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki

Naleśniki z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto miksujemy i dodajemy tyle wody, żeby uzyskać idealną konsystencję ciasta naleśnikowego. Odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie ciasto zazwyczaj jeszcze troszkę zgęstnieje, więc jeśli jest potrzeba, to dodajemy jeszcze odrobinę wody.
    Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni z dwóch stron na ładny kolor.
  • 2. Kilka łyżek jagód odkładamy do dekoracji. Resztę zasypujemy cukrem i zgniatamy widelcem.
    Na każdy naleśnik nakładamy porcję jagód rozgniecionych z cukrem, składamy go w trójkąt, polewamy śmietaną, posypujemy cukrem trzcinowym i jagodami pozostawionymi do dekoracji.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować