Składniki na ciasto:
300 g mąki pszennej
250 ml mleka
2 jajka
2 łyżeczki cukru
pół łyżeczki soli
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
woda ( ilość zależy od gęstości ciasta )
Dodatkowo:
1/2 kg jagód
4 łyżki cukru
200 ml gęstej śmietany ( można zastąpić jogurtem naturalnym )
cukier trzcinowy do posypania całości
Naleśniki z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto miksujemy i dodajemy tyle wody, żeby uzyskać idealną konsystencję ciasta naleśnikowego. Odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie ciasto zazwyczaj jeszcze troszkę zgęstnieje, więc jeśli jest potrzeba, to dodajemy jeszcze odrobinę wody.
Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni z dwóch stron na ładny kolor.
2.Kilka łyżek jagód odkładamy do dekoracji. Resztę zasypujemy cukrem i zgniatamy widelcem.
Na każdy naleśnik nakładamy porcję jagód rozgniecionych z cukrem, składamy go w trójkąt, polewamy śmietaną, posypujemy cukrem trzcinowym i jagodami pozostawionymi do dekoracji.
Komentarze