Naleśniki z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wlewamy mleko, dodajemy całe jajko i intensywnie mieszamy.
2.Dodajemy mąkę, cukier waniliowy, ciągle mieszając, i szczyptę soli. Odstawiamy ciasto, aby odpoczęło.
3.Rozgrzewamy patelnię, na rozgrzaną wlewamy łyżeczkę oleju, rozsmarowujemy silikonowym pędzelkiem. Gdy robimy w ten sposób, naleśniki nie tłuste z zewnątrz;)
4.Smażymy naleśniki do momentu, aż skończy się ciasto.
5.Jagody przebieramy - zasypujemy cukrem i dodajemy do nich śmietanę. Ja miałam bardzo gęstą, więc nie było potrzeby ubijania, jeśli jednak macie " lejąca się," dobrze by było ją ubić.
6.Na gotowe naleśniki kładziemy nadzienie, zamykamy na połowę, potem znowu na połowę, powstają trójkąty, możemy dodatkowo obsypać cukrem pudrem, podajemy od razu.
Komentarze