Naleśniki z jabłkami wg starej francuskiej receptury

0 (0 ocen)

  • 25 min

Są idealne na smaczny deser. Uwielbiane przez dzieci i doroslych.

  • 25 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szkl. mąki
    2 jajka
    2 łyżki oliwy
    1 szkl. mleka
    szczypta soli
    Dodatkowo:
    2 duże jabłka
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżka miodu płynnego
    cukier puder do posypania

Naleśniki z jabłkami wg starej francuskiej receptury - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do naczynia przesiewamy mąkę, dodajemy 1/2 szkl. mleka, roztrzepane jajka, sól i oliwę. Całość dobrze ucieramy drewnianą łyżką, aż składniki dobrze się połączą. Dodajemy małymi porcjami pozostałe mleko (gdy trzeba dodajemy nieco więcej). Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Dobrze wyrobione ciasto odstawianmy na godziny w chłodne miejsce by "wypoczęło". Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w krążki-cieńkie jak kartka papieru. Ułożyć na talerzu, posypać cukrem pudrem, polać sokiem z cytryny wymieszanym z miodem. Przykryć i odsawić na godziny w chłodne miejsce. Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu i rozlać ciasto nadając mu ksztat naleśnika. Na każdy naleśnik nakładać 3-4 krążki jabłka. Gdy spodnia strona naleśnika się dobrze zrumieni, przeżucamy go na drugą stronę i dosmażamy. Najlepiej smakuje prosto z patelni.

Porady

Naleśniki można podawać posypane cukrem pudrem. Dobrze smakują z niewielką ilością bitej śmietany.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy