Naleśniki z farszem szpinakowo-śmietankowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bezmięsne, sycące i zdrowe danie - właśnie naleśniki z farszem szpinakowo - śmietanowym.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe:
    1,5 szklanki mąki
    1 szklanka mleka
    Około 1/2 szklanki wody mineralnej, niegazowanej
    1 duże jajko
    Sól, cukier do smaku
    Paseczek słoniny do smażenia naleśników
    Nadzienie :
    1 opakowanie mrożonego szpinaku - 450 g
    1 opakowanie śmietany 18% - 330g
    1 mały ząbek czosnku
    1 łyżka płatków migdałowych
    Oraz bułka tarta, 1 jajko, olej do smażenia

Naleśniki z farszem szpinakowo-śmietankowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: składniki na ciasto zmiksować, . Usmażyć naleśniki, patelnię przed każdym naleśnikiem przetrzeć słoniną.
    Mrożony szpinak przełożyć na patelnię, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, dusić aż odparuje nadmiar wody. Następnie do ciepłego szpinaku dodać śmietanę oraz płatki migdałowe lekko zrumienione na suchej patelni. Całość wymieszać na jednolitą masę. Masa będzie gęsta. Naleśniki posmarować szpinakiem, zwinąć w ruloniki(można zwinąć jak krokiety), przekroić na pół.
    Jajko roztrzepać, obtoczyć połówki naleśników w jajku, następnie w tartej bułce. Usmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor ze wszystkich stron, spożywać gorące.

Porady

1.Zamiast śmietany można dodać ser.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy